Romanian Doctors Orchestra

RomanianDoctorsOrchestra

Founded in 1954 they hosted the very first recital of the EDO European Doctors Orchestra in Bucharest.

Recordings with the founder conducting:

https://www.youtube.com/watch?v=_ViC2IkDwuw

facebook

their romanian text:

 • Kurze Beschreibung
  Music brings people closer
 • Ausführliche Beschreibung
  Orchestra Medicilor din Bucuresti a luat fiinta in toamna anului 1954, initiatorul si fondatorul acesteia fiind Doctorul Ermil Nichifor. Elanul artistic, dublat de seriozitate, disciplina, devotament in slujba artei muzicale, au imprimat realizarilor orchestrei o inalta tinuta artistica, situata deasupra manifestarilor obisnuite de amatori. Repertoriul ales judicios, tinand cont de posibilitatile tehnice ale orchestrei, s-a orientat mai ales spre opere ale preclasicilor si clasicilor, scotand la lumina frumuseti uneori uitate, alteori inedite ale paginilor vechi, purtand semnaturile Corelli, Vivaldi, Cimarosa, Respighi, Rameau, Purcell, Pergolesi, Bach, Telemann, Haendel, Haydn, Mozart, Schubert, Schumann etc., alaturi de creatii ale compozitorilor romani, inaintasi sau contemporani, ca Enescu, Castaldi, Toduta, Berger, Marbe etc. Pe langa largirea repertoriului muzical in domeniu, s-a realizat permanent o opera de culturalizare, de educare si apropiere a ascultatorilor de valorile perene ale muzicii.
  Trebuie precizat ca Fundatia “MEDICINA SI MUZICA” are ca presedinte de onoare pe doctorul Ermil Nichifor si are doi presedinti medici, Dr. Mircea Penescu si Dr. Calin Giurcaneanu si doi vice-presedinti muzicieni, compozitorul Serban Nichifor si dirijorul Cristian Brancusi.
  In noiembrie 1998, orchestra de camera a medicilor din cadrul Fundatiei a sustinut la Atheneul Roman concertul simfonic omagial “In memorian Dr. Ermil Nichifor”, intr-o ambianta comemorativa deosebita, subliniata si de prezenta in sala, dar, dupa decenii, nu si pe scena, a unora dintre veteranii fondatori ai Orchestrei medicilor, aidoma muschetarilor veniti sa-si omagieze comandantul. Din aceasi perioada dateaza si debutul colaborarii fructuoase cu dirijorul Iosif Ion Prunner, muzician complex si experimentat, dirijor, dar si pianist. Colaborarea este evident de bun augur si benefica scopurilor enumerate mai sus, ea continua si in prezent, iar nivelul artistic elevat si repertoriul divers si complex prezentat in numeroasele concerte sustinute s-au bucurat si se bucura de o binemeritata si recunoascuta apreciere.
  Alaturi de aceste concerte, trebuie amintite colaborarea cu Orchestra Inginerilor din Bucuresti, invitarea unor dirijori si solisti straini de valoare – Turcia, Elvetia, Italia, etc. organizarea de turnee in tara si in strainatate, participarea la numeroasele congrese si conferinte medicale, colaborarea cu muzicieni romani de marca, consacrati, dar si incurajarea si promovarea de tinere talente, atat interpretative cat si componistice.
  Conducerea Fundatiei este constienta de faptul ca lista activitatilor este in continuare perfectibila si este gata sa primeasca sugestii si propuneri din partea tuturor celor interesati.
  Astfel, s-a dovedit pe deplin ca preocuparile artistice in timpul liber, departe de a stanjeni buna desfasurare a activitatii profesionale medicale, permit o mai buna cunoastere si intelegere a naturii umane, o largire a posibilitatilor de intelegere, o marire a sensibilitatii si o ascutire a simtului critic, constituindu-se intr-o punte de legatura armonioasa si intima intre bolnav si medic.

Leave a Reply

WordPress spam blocked by CleanTalk.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.